University of Twente

Fra Nanowiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fakta

  • Land: Nederland
  • Beliggenhet: Enschede
  • Studenter: 9614
  • Nettsted: utwente.nl/en

Kort og godt

Å studere på Twente er en fin opplevelse om man ønsker å være i Europa og setter pris på en aktiv og imøtekommende studentkultur. Søknadsprosessen er enkel, og de har mange fag å velge blant uansett hvilken retning du går. Twente er kjent for å ha det beste nanoteknologimiljøet blant de særdeles mange universitetene i Nederland. Det faglige tilbudet holder høy kvalitet. Beliggenheten er god med en halvtimes sykkeltur til Tyskland og Amsterdam en 2-timers togtur unna. Selve byen er på størrelse med Trondheim og det er MASSE å gjøre på ved siden av studiene innenfor både sport og kultur.

Hvordan søke

Siden UTwente har Erasmusavtale med NTNU kan man søke på vanlig måte via NTNU. Søknadsfristen er 4 måneder før semesterstart (1. mai for start 1. september, 1. oktober for start 1. februar). Gå til Internasjonal Seksjon for mer informasjon om søknadsprosedyrer. Ellers, se UTwentes sider for utvekslingsstudenter. For nordmenn er det ikke nødvendig med engelsktest.

Hva koster det?

Hvis man har Erasmus stipend betaler man ikke skolepenger. Man betaler semesteravgiften til NTNU og får 350€ i måneden når man er i utlandet. (2016/17)

Bolig er naturligvis billligere enn i Norge dersom man klarer å få gjennom skolen. Isåfall får man med stor sannsynligvis bolig enten på campus eller på studenthotellet (sic) i byen. Et tips for å havne foran å boligkøen er å søke om parleilighet dersom du drar sammen med en annen du kunne tenke deg å bo med. Hvis man leier privat kan det svinge litt, og akkurat som i Norge så kan man møte både bolighaier og svindlere. Twente har veldig bra informasjon rettet mot utvekslingsstudenter på sidene sine, så det anbefales å sjekke der.

Fagtilbud

Full oversikt over alle fag

finner du Full her i den digitale emnekatalogen. Merk at academic year betegner året og året+1, for eksempel så betyr 2016 skoleåret 2016/2017. Det kan være lurt å søke på fag fra forrige skoleår ettersom de ikke alltid er så raske med å oppdatere, og stort sett så går fagene også neste år på samme tid, med noen få unntak. 1A, 1B, 2A og 2B refererer henholdsvis til terminene september-november, november-januar/februar, februar-april og april-juni/juli. JAAR betyr at det ikke er fastsatt når faget går, og i praksis så innebærer det stor fleksibilitet og at man kan ta faget litt når man vil.

Nanoteknologi master

Twente har et 2-årig masterprogram i Nanoteknologi som er relevant for bio og elektro: https://www.utwente.nl/en/education/master/programmes/nanotechnology/ Fordypningene/profilene man kan velge er Solid State Matter, (Bio)molecular matter og Soft Matter & Systems. Mange av fagene overlapper med fag på lavere nivå i Trondheim, og man får for eksempel studiepoeng for å ta nanolabkurs. De aller fleste internasjonale studenter på dette studieprogrammet fullfører hele graden sin i nanoteknologi på Twente, i tillegg til at de ofte har en annen bachelorbakgrunn. Dermed så er de fleste av fagene på et relativt basic nivå, og det kan være fordelaktig å se etter emner fra andre studieprogram som er mer spesialiserte, se avsnittene under. I likhet med andre masterprogram, avslutter man graden sin med et internship som typisk varer i 3 måneder og dekker omkring 15 studiepoeng.

Angående fag: klikk på de forskjellige lenkene her, det er en MYE bedre oversikt enn fagvelgeren som er lenket til fra NTNUs side om Twente. Man kan også se en kjapp oversikt her. Merk at "Academic year" betegner året og året+1, f.eks så betyr 2016 skoleåret 2016/2017.

Studieprogram og fag for retning nanomaterialer

Det finnes et 2-årig masterprogram i Chemical engineering, som også inkluderer fordypningen Molecular and material engineering som er relevant for material: https://www.utwente.nl/en/education/master/programmes/chemical-engineering/specialization/molecules-and-materials-engineering/

En mer detaljert fagoversikt finnes her.

Studieprogram og fag for retning bionanoteknologi

Det er mye bra fag man kan ta på retning bionano, da i hovedsak fra masterprogrammet Biomedical engineering som dessuten har en fordypning kalt Bionanotech and advanced biomanufacturing. Denne fordypningen handler for det aller meste om biomaterialer og tissue engineering ([...] focuses on the development of technologies that restore the function of diseased organs and damaged tissues, such as bone and skin.), men dette er også relevante fagområder innenfor nanomedisin. I tillegg så kreves det ofte obligatoriske introfag for internasjonale studenter for å repetere basic cellebio og cellelab. For å finne aktuelle fag, anbefales det å bruke søkeord som "biomed", "med", "chemi", "biol" i den digitale emnekatalogen. Det er et eget 5-poengsfag kalt "Nanomedicine", men dette faget overlapper med andre fag Twente tilbyr, og det er fullt mulig å få nanomedisin I&II på NTNU dekket uten dette.

Det finnes også andre fag fra andre studieprogram som kan være nyttige, som overlapper godt med NTNU-fagplanen til bionano, for eksempel innenfor organisk/overflate&kolloid/polymerkjemi, Lab on a Chip og MEMS design. I tillegg så går det an å skrive for en forskningsgruppe (se avsnittet nedenfor) og få dette dekket som et fag. Noen relevante forskningsgrupper står her.

Kontakt med forskningsgrupper for å få studiepoeng

På Twente har de en ordning kalt Capita Selecta som går ut på at man tar kontakt med en relevant forskningsgruppe og skriver en oppgave med en veileder derfra, noe som belønnes med 5 studiepoeng. Ofte så står det en liste over relevante grupper på infosiden til hvert studieprogram. Personen fra den aktuelle gruppen har stor frihet til å forme sitt eget opplegg der du kan bli satt til å gjøre alt fra laboppgaver til selvstendig jobbing med litteratur. Som oftest så innebærer det at du selv velger et veldefinert tema du er ekstra interessert i, og skriver en reviewartikkel med hjelp fra veilederen - en stor fordel om du ønsker mer trening med å skrive vitenskapelige artikler. Capita Selecta er ment for å forberede studenten mot å skrive masteroppgave, for eksempel for å få nødvendig teoretisk innsikt tidlig.

Det høres kanskje ut som 5 lette studiepoeng, men er ikke nødvendigvis det i praksis ettersom det krever at du må jobbe mer selvstendig og strukturert enn vanlig.

K-emner og Teknologiledelse

Det er ikke helt klart hvordan dekningen av slike obligatoriske emner (Tekled og K-emne) foregår på utveksling da dette helt avhenger av hvem som som godkjenner den aktuelle fagplanen. For ikke-teknologiske emner, er det BMS(Behavioural, managment and social sciences)-fakultetet man henvender seg til, og det kan være spesielt lurt å ta kontakt før man melder seg opp da de virker noe strengere ang. å ta inn studenter fra eksterne fakultet. Det finnes et par ikke-teknologiske emner spesielt mynta på teknologistudenter: søk etter 201500512 og 201500448.

Struktur

Twente har et system bygget på 60 studiepoeng (Elective Credits) per skoleår, hvor hvert skoleår er delt opp i fire terminer (så 3 fag per termin). Alt om timeplan og semesterplan finner du her. Fagene er mindre enn vi er vant til fra NTNU med stort sett 5 poeng per fag, men så var det jo da sånn at 5 poeng skulle tilsvare 140 timers arbeid (not). Hvis du ser et fag som er verdt 15 poeng er det sannsynligvis en Bachelor-modul som vil si at det også er bakt inn grunnleggende kunnskap i faget (det kan fort bli bortkastet tid). Så langt har ingen her tatt en full modul. Noen ganger finnes det mastervarianter av Bachelor-modulen, f.eks. 5-poengs-versjonen av Lab on a Chip.

De har en del vekt på vurderinger underveis, så det er mye mer spredning i vurderingsformene enn på NTNU. Noen fag har 100% eksamen, som vi er vant med og noen har bare øvinger/prosjekter/presentasjoner som vurderingsgrunnlag. Vanligst er en kombinasjon med rundt 50% eksamen og 50% innleveringer.

Erfaringer

Bolig

Hvis du skal på utveksling fra høsten er det veldig stort press på boligmarkedet. Dette gjelder visst for hele Nederland ettersom de har begynt å ta inn ekstra mange internasjonale studenter. Heldigvis prioriteres internasjonale studenter i søknadskøen, så bare vær tidlig ute og søk som du vil få beskjed om, så ordner det seg sannsynligvis. Vi fikk svar på boligsøknaden i juni-juli. Det virker som om det er litt flere ting som er tilgjengelig for dem som begynner på våren. Sjekk facebooksidene "University of Twente - Marketplace" og "University of Twente - International" for ledige rom i tillegg til sidene som står i heftet til universitetet. Vær obs på scam til og med på disse modererte sidene og ikke gjør noe dumt som å sende masse penger ut av landet.

Skal du bo i byen eller på campus? Fordelen med campus er at det tar maks 5 min fra du går ut døra til du er i forelesningen. Mye av sportene er også basert på campus og studentforeningene er selvfølgelig også her.

Hvis du tror at du kommer til å dra på byen eller nyte andre kulturelle aktiviteter flere ganger i uka lønner det seg naturligvis å bo i byen. Det er også en type lesesaler i byen, så man må ikke reise til universitetet for å få studiero. Det tar forresten 10-20 minutter å sykle fra campus til byen avhengig av hvor rask (full) du er og hvor på campus/i byen du skal.

Forelesere

Det virker som om de fleste professorene er ganske flinke. Noe av det ligger i at fag på masternivå er mer spesialiserte og foreleserne derfor kan ha fag i det de kan best. Forelesere her har også mer kontroll over faget, så de kan legge det opp som de vil uten å tenke så mye på godkjenning fra eksamenskontoret og liknende. Alle forskningsgrupper tilbyr noe som heter Capita Selecta. Dette er et fag som ofte er litteraturstudie, men som også kan være eksperimentelt. Så hvis du liker en foreleser/fag veldig godt kan man gjøre et dypdykk ved å ta ett av diss fagene.

Fag

Fagene blir organisert sånn per halvår, så det er ikke sikkert at alle fagene du hadde tenkt deg går det rette kvartalet, eller går i det hele tatt. En rask guide er som følger: 1A, 1B, 2A, 2B er terminene fra høst til sommer. JAAR betyr at faget enten er individuelt eller at det bare går når nok studenter har vist interesse. Send mail til foreleseren og hør hva som er greia. De fleste fag har en resit, så man får to forsøk på å stå. Karakterskalaen er 1-10 med 5.5 som ståkarakter. 9 er i praksis høyeste karakter og 10 får man bare dersom man har absolutt alt rett og har imponert foreleseren. Eksamener er ikke anonyme, men vi har ikke funnet ut om dette er i hovedsak positivt eller negativt.

Annet

  • Siden de ikke har bachelorutdannelse for nano, starter alle i en ny "nano-klasse", som kan gjøre det lettere å bli inkludert i klassemiljøet.
  • Twente har Mesa+

Hvem har vært der

Kull 13: Birger, Jonathan, Ruth

Kull Danmark: Halvor

Kull 10: Simen (tar PhD)

Nyttige linker