University of California, Berkeley

Fra Nanowiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fakta


Litt generell informasjon om UC Berkeley

Berkeley ble grunnlagt i 1868 og ligger litt utenfor San Fransisco i California, USA, på et sted som heter Berkeley. Kanskje ikke USAs beste universitet når det kommer til nanoteknologi, men de er noskå gode innen teknologi.

Kalles også UC Berkeley, Cal eller bare Berkeley.
Feil under oppretting av miniatyrbilde: Filen mangler
Sather Tower (the Campanile), San Fransisco Bay og div div div...

Før du søker

Det første du bør gjøre hvis du tenker på å dra til Berkeley og egentlig USA generelt er å søke om stipend. Selv om Berkeley er et offentlig universitet og en god del billigere enn private universitet som Stanford og Harvard, er det likevel dyrt å gå på skole og ikke minst å bo. Heldigvis er det flere som kan bidra med støtte.

 1. Fulbright har søknadsfrist 1. oktober og deler ut mellom 50 000 og 200 000 kroner til omtrent 50 personer.
 2. Norge-Amerika Foreningen (NORAM) har et liknende stipend med søknadsfrist 15. desember. Det deles ut omtrent 35 stipender på USD 2 000 til 20 000 hvert år.
 3. Jansons legat

Søknadene til disse institusjonene kan være tidkrevende, men pengene kommer veldig godt med når du skal til Berkeley. En del av papirene kan også gjenbrukes i søknaden til Berkeley som du må skrive uansett. Som Fulbrighter får du også veiledning om visumprosessen og andre nyttige tips som du setter pris på når du blir bedre kjent med det amerikanske byråkratiet.

Hvordan søke

Dette er en smule komplisert prosess, som man ikke burde la seg stoppe av. Jeg anbefaler imidlertid på det sterkeste å dra på informasjonsmøter til Internasjonal seksjon, som er en utrolig nyttig ressurs. Dale Licata er rådgiver på Internasjonal seksjon og er veldig hjelpsom. Hun gir en fin steg-for-steg prosess som må gjøres for alle som skal til USA!

 1. Ta TOEFL-test! Meld deg opp tidlig! Testen kan bare tas i Moss. Retningskode for Berkeley-Extension er 9216
  1. Dersom du søker Berkeley International Study Program (BISP) er det stor sannsynlighet for at du får TOEFL-fritak. Se nedenfor om invitasjonsbrev.
 2. Finn ut hvilke fag som skal tas på Berkeley. Da kan man bruke disse: catalog og schedule.
 3. forhåndsgodkjenning fra fakultetet:
  1. Sett opp et kjapt forslag med fag du ønsker å ta fra ditt fagfelt, og prøv å få din studieretningsansvarlig (per 2018 Pawel (bio), Fride (material) eller Jostein Grepstad (elektro)) til å godkjenne dette. Du må nok uansett endre fagplanen når du kommer til Berkeley, så ikke legg altfor mye i det.
  2. Få studieretningsansvarlig til å godkjenne fagplanen FØR du leverer søknad om forhåndsgodkjenning til fakultetet på Søknadsweb. Send en mail til studieretningsansvarlig med fagene vedlagt og spør om det er greit, og gi beskjed til Brit Wenche når du har fått tommel opp.
 4. Når planen er godkjent følger du denne for å legge inn en søknad i Søknadsweb. Frist er 1. mars.
 5. For å få studere på Berkeley må man få en invitasjon for å komme med i et såkalt Concurrent Enrollment Program. Det får man ved å sende en søknad, eller cover letter, for å få en invitasjon. Man må rett og slett bruke litt skjønn når det kommer til hvem som skal få denne søknaden. Det er flere muligheter, og det anbefales sterkt å snakke med rådgiver Dale OG studenter som har gått på Berkeley før:
  1. Bli invitert av en professor på et fakultet, f. eks. Department of Electrical Engineering and Computer Science, Department of Materials Science, Department of Physics (Claudia Trujillo trujillo@physics.berkeley.edu). Sett opp ei liste over professorer som du kunne tenke deg å spørre om invitasjonsbrev fra. Det står litt om deres interesser og hva de underviser i på Berkeleys nettsider.
  2. Bli invitert av Berkeley International Study Program (BISP) in Letters & Science. I motsetning til å søke direkte til et fakultet vil du ikke bli koblet opp mot en professor, men du blir en del av en stor gruppe studenter fra alle verdens hjørner som er med i samme program. Du får bedre muligheter til å velge fag fra forskjellige fakultet som du vil, god oppfølging fra rådgiverne på BISP og detaljerte instruksjoner for hvordan du søker etter at du har fått søknaden om invitasjonsbrev godkjent. Dale sender søknaden til BISP for deg når du har fått alle de nødvendige papirene (se neste punkt).
 6. I denne søknaden bør man ha med en del ting (snakk med Dale):
  1. Cover letter. Her er det bare å skrive rett av, men husk å endre de opplysningene som gjelder deg.
  2. Courses in progress at NTNU (fagkode + tittel). Fagene du tar denne våren
  3. Letter of recommendation fra to eller tre professorer (ett brev kan også være fra en arbeidsgiver eller liknende). Forhåpentligvis har du noen brev du kan bruke fra da du søkte om stipend hos Fulbright eller NORAM. Gå og snakk med faglærer fra fag der du har oppnådd A eller utmerket deg på en annen måte. Det anbefales sterkt å oppsøke professorene på kontorene deres, ikke bare send en e-post. De fleste professorer er veldig hjelpsomme hvis du tar en hyggelig tone. Ofte holder det at de får se karakterutskriften din, men noen vil også snakke litt med deg. Husk at dette er noe professorer gjør med jevne mellomrom og er vanlig praksis, så ikke vær redd for å være til bry.
  4. Statement of Purpose.
  5. Liste over fag du har tenkt å ta + alternative fag.
  6. Karakterutskrift og beskrivelse av karaktersystemet. Fås på studentservice
  7. Sample copy of Letter of Invitation Skriv ut denne
  8. Ta med alle arkene til Internasjonal seksjon, hvor du får hjelp til å fakse dem til faksnummeret du har funnet på departementets hjemmeside. Ofte er det Internasjonal seksjon som sender søknaden, og da leverer du den enkelt og greit i resepsjonen. Hold Dale oppdatert slik at hun veit når du har levert søknaden for oversendelse.
  9. Hvis du har søkt direkte til et fakultet, kan det være greit å ringe til fakultetet og høre at de har mottatt søknaden. Etter du har gjort dette er det bare å smøre seg med tålmodighet. Det kan ta ganske lang tid før du mottar ditt Letter of Invitation, noe som er kipt siden du trenger det for videre søknad.
 7. Når du har skaffet deg et Letter of invitation kan du sende søknad til Berkeley-Extension om å få bli Concurrent enrollment student. Eksempel på søknad med nødvendige vedlegg finner du her, eller du får tilsendt dokumenter fra BISP om du har søkt gjennom dem.
  1. "Rett kopi av pass" kan fås hos NT-fakultetet
  2. Hvis du vil bo på International House bør du legge inn søknad så snart du har mottat invitasjonsbrevet. Det finnes også andre muligheter for å bo, men uansett hvor du leter er det nok betydelig dyrere. En typisk studio apartment (ett rom) koster minimum $1 500 i måneden, og skal du har en egen leilighet snakker vi fort $2 000 i månenden. Leiligheter/hus med to soverom koster typisk mellom $3 500 og $4 500 hvis du skal flytte inn møblert, litt billigere hvis du leier uten møbler men da kommer leie/kjøp av møbler i tillegg. Mer informasjon om bomuligheter finnes lenger ned.
 8. Gi resten av informasjonen til Internasjonal Seksjon, som skal godkjenne oppholdet.
 9. Så er det "bare" å anskaffe visum og flybilett.

Hva koster det

Tilnærmet $2000-3000 per fag.

Antall units Pris med lab
1 $750 +100
2 $1500 +100
3 $2250 +100
4 $3000 +100

Dette er majoriteten av skoleutgiftene, men det kommer også en søknadsavgift på $100 og en internasjonal-student-registreingsavgift på $635 (1 semester) eller $1175 (2 semestre). Hoveddelen av denne utgiften er en obligatorisk helseforsikring, men da en norsk studenthelseforsikring er mye bedre (og billigere!), kan man søke om fritak for denne. Se detaljer nedenfor.

Dette koster omtrent et studieår på Berkeley (kun avgifter):

Utgifter Pris
Søknadsavgift (per semester) $125
Internasjonal stud. reg. avgift $150
Kursavgifter (uten lab, 24-30 units) $15.720-$19.650
TOEFL-test $160
SEVIS-avgift $200
Visum-avgift $160 or 950 NOK
Totalt $16.515 - $20.445

I tillegg må man beregne en god del i boutgifter per måned.


Bomuligheter

Berkeley og San Francisco-området generelt er ekstremt dyrt fordi det er veldig stor etterspørsel etter boliger og veldig vanskelig å bygge hus og leiligheter på grunn av blant annet lover som forbyr høye bygg. Sett av god tid til å se gjennom mulighetene dine og lag et budsjett. For skoleåret 2018/2019 gjelder følgende (priser oppgitt av rådgiver hos BISP og kan betraktes som et gjennomsnitt):

Type bolig Pris
International House (regular double room) $16 500 per year
International House (regular single room) $19 500 per year
Room in shared apartment or house $1 100 per month
Studio apartment $2 300 per month
One bedroom apartment $2 700 per month
Two bedroom apartment $3 800 per month
Three bedroom apartment $5 600 per month
Three bedroom house $4 500 per month

Hvis du vil bo "Dormitory style" er I-house en mulighet, og her er mat inkludert. Det finnes også private, som for eksempel Telegraph Commons, The Berk, Wesley House og Cesa Cedar.

Vil du bo et stille sted med roligere atmosfære og vil være uavhengig, kan det å leie en leilighet/studio eller til og med et hus (hvis dere er flere som skal til Berkeley) være et godt alternativ. Mulighetene her er mange:

 1. Craigslist. Her finnes det mye, men det blir fort dyrt. Du er heldig om du kommer under $1 500 per måned for et eget rom, særlig hvis du vil leie møblert og innenfor gangavstand til campus. Aldri lei noe usett!
 2. Housing Anywhere
 3. Padmapper
 4. Sublet
 5. Trulia
 6. Zillow

I tillegg til søkemotorene ovenfor finnes det tilbydere av leiligheter med egne nettsider. Merk at disse vanligvis er umøblerte, så du må kjøpe eller leie møbler hvis du går for disse.

 1. Equity Apartments
 2. K Street Flats
 3. Hudson McDonald Apartments
 4. University Park Apartments

Andre eiendomsforvaltere:

 1. Raj Properties
 2. K & S Company
 3. Everest Properties
 4. North Berkeley Properties
 5. The Lapham Company

Det går også an å bo hos en amerikansk familie (Homestay).

 1. StudentLink International. Tilbyr privat, møblert rom hos en forhåndsgodkjent familie. Priser fra ca $1 000 i måneden inkludert mat.
 2. Universial Student Housing

Hvis du søker gjennom BISP får du også hjelp til å finne et sted å bo dersom du ønsker det.

Fagtilbud

Fagene er mange på Berkeley og der kan man ta alt fra ting som omhandler meksikansk og japansk kultur til nordiske språk. "Course Catalog" gir en komplett liste av alle fag, mens under "Class Schedule" kan du se de fagene som er blitt tilbudt de siste semesterne og forelesningstidene, inkludert arbeidsbelastning. Nummereringen av fag er slik at:

 • 1-99 tilsvarer fag på lower division
 • 100-199 tilsvarer fag på upper division
 • 200-299 tilsvarer fag på graduate nivå

Eksempler på fag som er aktuelle for nanostudenter:

 • PHYSICS 137A Quantum Mechanics I
 • PHYSICS 137B Quantum Mechanics II
 • ELENG 218A Introduction to Optical Engineering
 • ELENG 219A Numerical Simulation and Modeling
 • ELENG 230A Integrated-Circuit Devices
 • ELENG 230B Solid State Devices
 • ELENG 230C Solid State Electronics
 • ELENG C235 Nanoscale Fabrication
 • ELENG 247A Introduction to MEMS
 • MATSCI 215 Computational Materials Science
 • MATSCI 217 Properties of Dielectric and Magnetic Materials
 • MATSCI 223 Semiconductor Materials
 • MATSCI C250 Nanomaterials in Medicine


Godkjenning av fag

Fag som er lower division blir vanligvis ikke godkjent som en del av en norsk grad. For å få godkjent 60 studiepoeng må man ta fag som tilsammen utgjør 30 units på upper division nivå, eller 24 units på graduate nivå.


Erfaringer

 • Kan bli kaldt og det kan bli varmt
 • Greit å ha kontroll på at du får penger fra Lånekassa, så vær tidlig ute med å få penger fra dem, så slipper du stresset med å ikke ha nok penger. Dette kan ordnes ved at noen fra UCBExtension sender deg et estimat på hva du skal betale, eller at du setter en ring rundt denne kostnaden på I-20-skjemaet (en kopi av skjemaet) du får fra UC Berkeley, og sender dette inn til Lånekassen.
 • Skaff en helseforsikring slik at du kan få refundert de pengene for forsikringa du betalte for (~$1000 for ett år), som nevnt over. Smal sak med norsk studentforsikring (den norske er mye bedre), men pass på å søke om waiver innen fristen. Denne fristen er normalt noen uker etter studiestart, så bare snakk med Extension kontoret etter at du er ankommet Berkeley.

Nyttige tips

En grei ting å gjøre kan være å lese andre studenters rapporter fra deres opphold.

Ellers er det greit å sjekke ut hvor 'populære' fagene er.

Greit å gå på informasjonsmøte så tidlig som mulig.

Ta TOEFL-testen så tidlig som mulig.

Sjekk denne nettsiden for en introduksjon til California! Dreier seg i utgangspunktet om å kjøre i California, men de tre første kapitlene er allmennnyttige!

Se også

Utveksling


Nyttige lenker