Hjelp:Hjelp

Fra Nanowiki
Hopp til: navigasjon, søk

Kort om Nanowiki

Nanowiki er en wiki som det er meningen at alle som går MTNANO samt andre interesserte skal bidra til å utvikle.

Litt av poenget med en wiki som dette er at alt man skriver i utgangspunktet kun er et utkast, noe som betyr at man ikke trenger å ha et perfekt produkt klart når man trykker på "Lagre siden". Dersom noe er feil, mangelfult eller dårlig formulert kan man endre det senere, eller noen andre kan gjøre det. En wiki er en levende kunnskapsdatabase.

Om å opprette artikler

For å opprette en ny artikkel: Søk på det navnet du vil ha på siden i søkeboksen og trykk på "opprett artikkel". Alternativt, kan man klikke på en rød link i en eksisterende artikkel. Dette vil ta en direkte til en boks hvor man kan begynne å skrive den nye artikkelen.

Om å redigere artikler

For å redigere en artikkel er det bare å klikke på "rediger"-linken øverst på siden. Dersom en artikkel ikke eksisterer kan man opprette den selv.

Underseksjoner

For å lage underseksjoner: Skriv == overskrift == for første nivå, === overskrift === for tredje nivå osv.

Lister

  • For å lage lister, sjekk her: Lister
  • I Praksis gir * deg en punktliste, # en nummerert liste.

Formatering

For alt annet, f.eks. utheving, skriv teksten og merk den og trykk på den korresponderende knappen over tekstfeltet

Avsnitt

For å lage nytt avsnitt (ny linje): Trykk enter to ganger.

Linker

For å linke til en annen side i wiki'en kan man skrive to klammer; [ [ et artikkelnavn ] ] uten mellomrom. F.eks Hovedside.

For å linke eksternt bruker man enkle klammer [ adresse ]. Dersom man ønsker et navn på linken kan man skrive dette etterpå; [adresse navn].

For mer info, se How To Edit A Page.

LaTeX-støtte

Vi har lagt inn støtte for å bruke LaTeX for å kunne skrive formler etc. Formelen puttes inn i <math> </math>-tags. For eksempel vil

<math>\frac{1}{|\sqrt{x^2}|} = \frac{1}{x}</math>

gi <math>\frac{1}{|\sqrt{x^2}|} = \frac{1}{x}</math>

CSS

For litt mer avanserte brukere finnes det en del CSS tilgjengelig. Denne kan studeres her: MediaWiki:Common.css

Dersom noen ønsker mer CSS lagt inn her er det bare å ta kontakt med infodep.

Diskusjoner

Alle meninger om innholdet i en artikkel diskuteres i den aktuelle artikkelens diskusjonsside. Når du legger inn et nytt innlegg i en diskusjon er det greit å lage innrykk slik at du alltid har et nivå innrykk mer enn det innlegget du svarer på. For å lage innrykk bruker du en kolon på starten av linja. Det vil si at hvis du skal svare på noe som er et svar på innlegget som startet diskusjonen (vi er altså på nivå tre), begynner du linja med to kolon. Husk også å signere alle innlegg i diskusjoner. Dette gjøres med to "-" etterfulgt av fire "~". For eksempel blir

:: Jeg er helt uenig. --~~~~

til

Jeg er helt uenig. --Audunnys 13. des 2008 kl. 23:18 (UTC)