Universiteit Gent

Fra Nanowiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fakta

  • Land: Belgia
  • Beliggenhet: Gent
  • Studenter: 38400
  • Nettsted: UGent

Universiteit Gent (UGent) ligger i byen Gent i Flandern i Belgia. Gent er en by med ca 250000 innbyggere nord-vest i Belgia. 60000 studenter bor i byen. Språket er nederlandsk med belgisk dialekt og kalles flamsk.

Hvordan søke

Siden UGent har Erasmusavtale med NTNU kan man søke på vanlig måte via NTNU. Søknadsfristen for høstsemesteret 2012 var 15. juni for Faculty of Engineering and Architecture og 1. juni for Faculty of Science, Søknadsfrister. Gå til Internasjonal Seksjon for mer informasjon om søknadsprosedyrer.

Hva koster det

Som for alle andre Erasmussteder betaler man kun det samme som på NTNU. I tillegg får man vanlig støtte fra Lånekassen, pluss Erasmus-stipend på 20000 kroner for et helt år. Se NTNU sine sider for mer informasjon.

Fagtilbud

Her er det mest å hente for nanoelektronikkstudenter som er interesserte i fotonikk. De har en egen fotonikkmaster med mange spennende fotonikkfag og en master i Engineering Physics med andre interessante fag innen feks faststoffysikk, Masterprogrammene for Faculty of Engineering and Architecture. Faculty of Science har også mye innen for faststoff og kvante. De fleste fagene på masternivå er på engelsk, spesielt på Faculty of Engineering and Architecture. Om du vil ta noen fag som går på nederlandsk så må du få erasmuskoordinatoren din på UGent til å sjekke med professoren som har faget om det går greit. Om du søker på Faculty of Engineering and Architecture og vil ta fag på nederlandsk hos Faculty of Science så må du få erasmuskoordinatoren på det fakultetet til å sjekke, men det var ingen problemer for min del. Om faget har få studenter så kan det være at du får det forelest på engelsk om du spør.

Erfaringer

Et fag tilsvarer som oftest 4-6 studiepoeng.

Eksamen er ofte en blanding mellom muntlig og skriftlig og kan være ganske forskjellig fra det man er vant med fra NTNU så det lønner seg å mase litt for å få klarhet i hva slags spørsmål som blir stilt på eksamen. I noen fag får man gamle eksamensett, men da uten løsningsforslag.

Skoleåret 2012-2013 var Torstein Bolstad i Gent og tok disse fagene:

Fag Semester Studiepoeng Kommentarer
Microphotonics 1 6 På engelsk. God fortsettelse på Elektrooptikk og Lasere,
Quantum Mechanics II 1 6 Står at det er på engelsk, men når jeg tok det fikk jeg beskjed om at det var på nederlandsk. Det endte at jeg fikk beskjed om å følge en engelsk lærebok og så møtte professoren en gang i måneden. De belgiske studentene lærte om diracnotasjon i QM I, så forvent å måtte jobbe med å forstå det. Ellers er det en grei fortsettelse på Kvante Intro fra NTNU.
 Photonics 1 5 På engelsk. Mye likt med Elektrooptikk og Lasere, men går innom mange flere temaer. Et fotonikkoversiktsfag.
High Speed Photonic Components 1 4 På engelsk. Semesterets vanskeligste fag. Egentlig for de som er på sisteåret på fotonikkmasteren. Forutsetter en del kunnskap om halvlederlasere, mye mer enn det som gis i Elektrooptikk og Lasere. Ikke umulig men krever mer arbeid enn 4 studiepoeng skulle tilsi.
Physics and Chemistry of Nanostructures 1 6 På engelsk. Mye likt som Nanomaterialer til å begynne med. Halvveis i kurset skifter fokus mot de fysiske egenskaper til nanostrukturer. Feks kort innom en-elektrontransistoren.
Semiconductor Component Physics 2 6 På engelsk.
Micro- and Nanophotonic Semiconductor Devices 2 4 På engelsk.
Structural Analysis Techniques in Solid State Physics 2 6 Egentlig på nederlandsk, blir holdt på engelsk om det er greit for de andre studentene. Erstatning for nanoverktøy.
Quantum Physics of Solids 2 6 På engelsk.
Nederlandsk nivå 1-3 Hvert semester. Nivå 1 ble tatt før starten av første semester. 4 hver Nederlandsk er ikke verdens vanskeligste språk å lære seg.

Universitetet tilbyr et 4 ukers intensivt språkkurs i nederlandsk før semesteret starter. Man må søke om deltakelse før 1. mai. Dette er gratis og gir språkstipend fra lånekassa. Det er også en veldig fin måte å få seg venner på siden de andre også er erasmusstudenter i Gent. Det neste språkkurset koster 50 euro og kan tas på kveldstid. Etter det må man betale 169 euro for hvert kurs. Nederlandsk er greit å lære seg om man kan norsk, og veldig lett om man også kan tysk.

Det blir ikke veldig kaldt i Gent, men det blir heller ikke veldig varmt. Pakk regnjakka og regnbuksa for himmelen kan åpne seg til tider. Det er så å si flatt her så det lønner seg å skaffe seg en sykkel. Kjøp en billig brukt en, sykler blir stjålet hele tiden så det er ingen vits å kjøpe en dyr en. Det går også an å leie en hos [1]. De syklene blir ikke stjålet og fungerer helt greit. Om du er med på språkkurset før semesteret begynner så lønner det seg å gå bort med første anledning og få seg en sykkel. Man må egentlig registrere seg på forhånd, men før semesteret begynner er det så få studenter der at det går greit å komme uten.

Man kan få seg et sted å bo gjennom universitetet [2]. Man kan søke fra 1. mai og det er lurt å søke så tidlig som mulig om du vil ha rom. Man får mindre for pengene gjennom denne ordningen enn om man finner en privat hybel, men det er til gjengjeld en veldig uproblematisk måte å skaffe husrom på. Man har et eget rom med et eget bad og deler kjøkken med 20-30 andre. Rommet er i en av fire blokker der to av blokkene er reservert erasmusstudenter, de to andre er for utvekslingsstudenter som tar hele graden sin i Gent. De ble bygget i 2011. Det kommer noen og vasker fellesarealene hver ukedag. Når man søker kan man velge om man vil helst bo i Home Uppsala eller Home Canterbury. Home Uppsala har færrest per etasje og dermed færre per kjøkken. Boligene ligger utrolig sentralt i forhold til det meste. Man må forvente å bo sammen med utrolig mange spanjoler, som kan være veldig bråkete om man er uheldig. Internett får man gjennom universitetet og er begrenset til 25GB per måned som er ikke er spesielt mye. Men visstnok er det vanlig med slike begrensninger på internett her. Det virker lett å finne en hybel på det private markedet og da får man mer for pengene, men da bor man nødvendigvis ikke like sentralt.

Det er lett å reise fra Gent til andre steder i Europa og verden. Å ta tog til forskjellige steder i Belgia er billig. Når man er under 26 får man kjøpt et GoPass på togstasjonen for 50 euro. Det er et slags klippekort som man kan bruke til å reise hvor som helst i Belgia med tog. Hver GoPass har 10 klipp.

Prismessig er Belgia billigere enn Norge og feks Sveits, men dyrere enn mange andre land i Europa. Oljeselskapet TOTAL gir stipend til de som studerer i Belgia om de studerer noe interessant for oljebransjen. Nanoelektronoikk var godt nok 2012-2013. Du skal automatisk ha søkt på stipendet når du søker utveksling gjennom NTNU, men om du ikke hører noe så kan det lønne seg å sende en mail.

Nyttige linker

Erasmus NTNU Erasmus, info Utveksling i EU-land