Technische Universität München (TUM)

Fra Nanowiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fakta


Litt generell informasjon om TU München

Technische Universität München (ofte bare kjent som TU München eller TUM) er et teknisk universitet i byen München i midten av den sørlige delen av delstaten Bayern, Tyskland. Universitetet er et av Europas største tekniske høyere læresteder og ble grunnlagt i 1868. Skoleåret er delt inn i to semestre, et vintersemester med forelesninger fra oktober til januar/februar og et sommersemester med forelesninger fra april til juli. På fakultetet for fysikk er det vanlig å ha muntlige eksamener, til forskjell fra andre fakulteter som oftere har skriftlige. Eksamensdatoer blir vanligvis bestemt i løpet av semesteret, gjerne mot slutten av forelesningsperioden, og som oftest etter avtale med foreleser. Eksamenene blir avholdt mellom forelesningsslutt og semesterslutt. Fag på masternivå undervises i stor grad på engelsk, men ellers er undervisningsspråket tysk.

Hvordan søke

 1. Finn fagene du vil ta på TUM. Fysikkfakultetet har en oversikt over fysikkfag på sine hjemmesider, ellers skal alle fag ligge ute her (engelsk språk kan velges oppe til høyre). Søker du etter “modules” får du opp fagbeskrivelse og ECTS, men faget bør også ligge ute som “course” hvis det fremdeles blir forelest. Det er også mulig å ta noen fag ved det andre store universitetet i byen, LMU, men 50 % av fagene du velger må være ved det fakultetet du søker deg til (f.eks. fysikk).
 2. Fyll ut forhåndsgodkjenning og få den godkjent av fagansvarlig for din fagretning. Av erfaring kan det anbefales å oppsøke fagansvarlig direkte, da kontakt via studieveileder kan ta unødvendig lang tid. Når forhåndsgodkjenningen er godkjent, vil internasjonal seksjon lede deg gjennom resten av søkeprosessen, og du vil få beskjed om eventuelle ting som må ordnes underveis.
 3. Se etter bolig og evt. språkkurs, les mer nedover.


Hva koster det

Semesteravgiften ved TUM var for hvert semester i skoleåret 2015/16 113 EUR. Inkludert i dette er “Semesterticket” til all kollektivtransport i Münchenområdet mellom 6 og 18 hverdager og hele dagen i helgene. Man kan også kjøpe et utvidet kort som gjelder til alle døgnets tider for 152€ ekstra.

Boligprisene i München er ganske høye, og man må nok regne med å betale 400-700 € i måneden, alt etter hvor fint man vil ha det og hvor man vil bo. Det er mulig å få tak i studentboliger til ca 300€ pr måned om man søker tidlig. Merk at både standard og sosialt miljø varierer mellom ulike byer.

Prisnivået er høyt, men er likevel noe lavere enn i Norge selv med nåværende eurokurs på 9.4 NOK.

Fagtilbud

TUM tilbyr et variert utvalg fag på masternivå innenfor flere fagområdet. For nanoteknologistudenter vil fysikkfakultetet være et naturlig utgangspunkt, uansett hvilken fagretning man har valgt. Et institutt som er knytt opp mot fysikk og som er særlig relevant med tanke på nanoteknologi, er Walter Schottky Institut. Under Teaching på hjemmesidene deres finnes en god del fag som kan være verdt å merke seg og under Research kan man få et lite innblikk i hva de faktisk driver med. De fleste fra nano ender opp med å ta minst ett fag ved WSI, og fagene har stort sett greie forelesere og relevant innhold.

Lab

Laboppgaver tilbys også ved TUM, men som en del av et eget labprogram kalt "Fopra" (Fortgeschrittenenpraktikum). Man melder seg på Fopra via nettsidene deres rundt semesterstart. Ved påmelding skal man i utgangspunktet danne grupper på 3, så det kan være greit å ha avtalt med noen på forhånd. Det er nemlig slik at de enkelte labgruppene deretter kan velge laboppgaver som de vil gjennomføre sammen, der hver laboppgave gir 1 ETCS. Det ligger ute rundt 40 ulike oppgaver, og det er vanlig å melde seg på 3 laboppgaver per semester. Vi var en gruppe utvekslingsstudenter som fikk melde oss på 4 lab-er, men dette må i så fall gjøres via mail til labansvarlig. Merk at alle på labgruppen må ta de samme laboppgavene, man kan ikke danne en ny gruppe per lab, derfor kan det være greit å avklare hvilke oppgaver man vil ta på forhånd.

En laboppgave innebærer typisk (i) forberedelse i form av små oppgaver man skal kunne svare på ved oppstart, (ii) en dag labgjennomførelse (kan ta alt fra 3 til 6 timer, varierer med oppgavene) og til slutt (iii) innlevering av en labrapport hvor man svarer på spørsmål fra oppgaveteksten. Kurset gir karakter bestått/ikke bestått. Innholdet i de ulike oppgavene varierer veldig fra oppgave til oppgave, hvor noen lab-er er veldig gøy og man får prøve mye kult (XPS-oppgaven var veldig bra i 2015), mens andre er mer demonstrasjoner med lite eget arbeid. Man får ofte en grei indikasjon på arbeidet fra labtekstene som ligger ute på nettsidene, de beste lab-ene har ofte oppdaterte labtekster med gode instruksjoner.

Finne bolig

Det er ikke til å stikke under en stol at boligmarkedet i München er dyrt og overfylt, men om man begynner å lete litt tidlig burde det gå fint. Jeg begynte å kikke i slutten av mai. Vær for all del obs på lureri, det er dessverre MANGE som forsøker å lure desperate studenter. Det anbefales å ikke betale noe før man selv har sett leilighet og overtatt nøkler, men i en presset boligsituasjon kan dette være vanskelig. Jeg tok ikke hensyn til dette, da det å reise ned på forhånd koster både tid og flybillett. Jeg bekreftet identiteten til vedkommende ved skype og sammenligning med bilder fra vitenskapelige journaler, og betalte til en konto i en tysk bank. Må understreke at her bør man være paranoid, har selv sett flere svindelforsøk med varierende grad av spissfindighet.

Et par nettsider som kan være til hjelp:

 • http://www.wg-gesucht.de wg=kollektiv, her finnes det stort sett rom i kollektiv til en OK pris. Kvaliteten varierer, det mangler av og til bilder og en god del (det meste) står på tysk. Her kan man legge ut annonse av seg selv slik at utleier tar kontakt. Selv fikk jeg napp på dette, men her er det stor konkurranse og nok flere svindelforsøk. Merk at du må oppdatere annonsen din jevnlig for å få den på forsiden.
 • http://www.immobilienscout24.de/ , litt mer “vanlige” leiligheter, ikke bare kollektiv. Men vær obs på at man ofte må betale 1-3 månedsleier i provisjon, dette blir ikke refundert.
 • http://www.mrlodge.com et byrå som leier ut møblerte leiligheter i 3-24 mnd, tar ca. 2 månedsleier i provisjon og er generelt litt dyrere. Til gjengjeld er sidene veldig informative (også på engelsk), har gode bilder og hele opplegget er litt “tryggere”. De ordner det meste av kontakt med utleier osv.

Angående beliggenhet går egentlig det meste fint, ettersom U-banenettet er godt utbygd. Ettersom du skal ta de fleste fagene i Garching, kan det være en fordel å bo i nærheten av linjen U6, da det er den som går ut til Garching. Benytt google maps for å finne distansen/ tidsbruk med ubane. Banenettet finnes her, og det er “Garching-Forschungszentrum” som er universitetsområdet.

Språkkurs

Språkkurs er først og fremst veldig nyttig for å få en god start på utvekslingsoppholdet i Tyskland, enten man vil friske opp i rustne tyskkunnskaper fra tidligere av eller må starte helt fra scratch. Det aller meste av offentlig informasjon står på tysk, og man kommer langt ved å ha lært seg det mest grunnleggende. De fleste tyskere foretrekker faktisk at man stotrer frem noen tyske gloser fremfor å gå over til engelsk. Det er også økonomisk gunstig å ta språkkurs, da Lånekassen gir en egen sum til dette. Så - hvilket språkkurs skal du ta?

Det viktigste er å oppfylle Lånekassen sine krav for støtte, nemlig 15 timer undervisning i uka fordelt over 3 kursdager i minst 4 uker. Du må også være helt ferdig med språkkurset før skolestart ved TUM. De fleste 4-ukers intensivkurs oppfyller undervisningskravet, så da må man bare passe på å få tatt språkkurset før universitetet starter opp. Her er et par forslag:

 1. LMU - Ludvig Maximillians Universitat har et språkkurs som stortsett bare ERASMUS-studenter tar. Dette oppfyller Lånekassens vilkår og taes av svært mange TUM-studenter. Tok selv dette, og vil anbefale det. Det kan være lurt å friske opp litt basiskunnskaper omkring tysk grammatikk, da dette kurset forutsetter at du kan en del fra før av og holder høy progresjon fra dag en. Det er svært sosialt, så det er en fordel å ikke føle at man burde bruke ettermiddagene på lekser for å henge med.
 2. TUM arrangerer et eget Pre-Study Course for utvekslingsstudenter. Dette er et rimelig og bra tilbud (ca 300 € for bare språkkurs), hvor man kan velge selv om man vil være med på bare språkkurs eller språkkurs + masse aktiviteter. De kan også ordne med bosted for de 4 ukene kurset varer. Dette er et svært populært tilbud som blir fylt opp ganske kjapt, så det anbefales å søke så snart man har fått tilbud om studieplass ved TUM. Selv endte vi i 2014 opp med å få tilbud om plass ved TUM etter at språkkurset var fylt opp, så det er ingen garanti å få plass her.
 3. Goethe-Institut tilbyr 4-ukers språkkurs på alle nivå etter en Placement test. De tilbyr også bosted under kurset. Prisen ligger på rundt 1080 € uten bosted. Skolen ligger i Sonnenstraße, i gåavstand fra U-Bahn-stasjonen Sendlinger Tor. Dette kurset besøkes av mennesker i alle mulige livssiutasjoner, og ikke kun av studenter. Blant annet kan man ende opp på kurs med pensjonerte amerikanske krigsveteraner som bare ønsker å lære seg tysk og russiske jenter som vil lære seg tysk fordi de er gift med en tysker. I tillegg er det studenter som skal studere enten ved TUM eller LMU, og også andre lærersteder i Tyskland. Kvaliteten på kurset var bra, og i tillegg arrangeres det sosiale aktiviteter på kveldstid og i helgene som man kan velge å være med på.
 4. ASL Sprachenschule tilbyr 4-ukers språkkurs på alle nivå, enten velger man nivå selv eller så kan man møte opp og ta en Placement test før kursstart. De tilbyr også bosted under kurset. Prisen ligger på rundt 380 € for studenter (spesifiser at du er student ved påmelding). Kurslokalet ligger i Leopoldstraße, i gåavstand fra U-Bahn-stasjonen Münchner Freiheit eller Giselastraße. Så langt har vi hatt gode erfaringer med dette kurset, klassene var passe store og det var mye fokus på å faktisk snakke tysk i timene - noe man har veldig nytte av.

Det finnes mange andre språkskoler i München som man kan søke opp, dette er kun de vi har hatt erfaring med så langt. Fyll gjerne inn etter hvert.

Byen München (under oppdatering)

München er en by med ca. 1,5 millioner innbyggere, og er med dette den tredje største byen i Tyskland. Bayern er en delstat med mange gamle tradisjoner, som i München kombineres med storbylivet slik at man får med seg det beste fra begge verdener.

Viktige stikkord: Oktoberfest, øl, Brezel, Englischer Garten, Deutsches Museum, Allianz Arena og FC Bayern München, bayersk mat, Alpene.


Nyttige tips

 • Bankkonto: Det er en fordel med tysk konto for å spare avgifter, dessuten kreves det for eksempel ved bruk av ZHS - tilsvarende NTNUI i Trondheim. Spør om studentkonto i Deutsche Bank, HypoVereinsbank eller Commerzbank, disse er gratis. Selv valgte jeg Deutsche Bank, og fikk ordnet dette ila. 15 minutters tid uten å levere noe annet enn pass. Her kan du dog bli bedt om å fremvise borgerregistrering og skolebevis.
 • Zentrale Hochschulesport: Dette er tilsvarer NTNUI i Trondheim og har diverse fasiliteter. Du kjøper ulike "Merken" som gir tilgang til ulike fasiliteter. De holder kurs som fylles hurtig opp i f.eks. dans, klatring og kampsport, så vil du være med her bør du være rask med å få sportspass og kjøpe "Merken, før du kan registrere deg på kurs online. Dette skjer i slutten av september, normalt dagen etter at du kan hente studentkortet ditt.


 • Registrering i borgerbyrå: personer som flytter til München må registreres som borgere av byen, helst innen en uke etter ankomst iflg. offisielle kilder, men dette haster ikke. Dette gjøres ved personlig oppmøte på et "Bürgerbüro", hvor man kun trenger pass. All informasjon kan finnes på engelsk her. Det er ofte stor pågang og lang ventetid på disse byråene, så beregn god tid!
 • Språkkurs som komplementæremne: TUM tilbyr språkkurs som fag gjennom semesteret på de fleste språknivåer. Dette gir 6 ECTS og kan godkjennes som K-emne på NTNU. For å få ta et slikt språkkurs må man ta en språktest (Einstufungstest) og melde seg opp i kurset på TUM Online når påmeldingen åpner. Dette er et svært populært tilbud, med et begrenset antall plasser, så her gjelder det å være tidlig ute. Deretter må man møte opp i første time, med en utskrift av resultatet på språktesten. Er resultatet i orden vil det utifra din plass i køen bli avgjort om du får plass eller ikke. OBS! Selv om du ender opp på venteliste ved påmelding er det veldig lurt å møte opp i første forelesningstime, da mange dessverre melder seg på flere kurs samtidig for så å velge seg ut det som passer best. Altså er det sjelden klassene faktisk fylles helt opp, og man får veldig ofte plass ved oppmøte (man mister plassen sin hvis man ikke kommer til første time). Mer informasjon
 • Bayern-ticket er en dagsbillett for 1 til 5 personer for ubegrenset reise med regionaltransport i Bayern og enkelte steder rett utenfor grensene (oversikt over gyldighet), altså et rimelig og bra alternativ for dagsreiser i nærområdet. All informasjon finnes på tysk her, kort oppsummert koster en billett 23 € for 1 person og deretter +5 € per person ekstra opp til 5, disse kan kjøpes på automat på jernbanestasjonen og man trenger ikke reservere plass på forhånd. Billetten gjelder ikke for ICE tog.
 • FC Bayern Zweitmarkt: billetter til Bayern Münchens hjemmekamper på Allianz Arena er ofte utsolgt gjennom klubben og ellers veldig dyrt gjennom andre byråer/privatpersoner. Det finnes heldigvis en fin løsning på FC Bayern sine egne nettsider, nemlig Zweitmarkt, hvor sesongkortinnehavere kan selge plassene sine til de kampene de selv ikke kan dra på. Man må opprette en bruker, og får da kjøpt billetter til originalpris + 5% salgsavgift. Prisene ligger på ca 15-70 € etter hvilken kategori man velger. Ståplasser anbefales, da de er både billigere og bedre enn de fleste sitteplasser. Merk at billettene på Zweitmarkt ikke legges ut før en uke før kampstart, så de kan ikke kjøpes lenge før, og det er heller ikke alltid så lett å finne plasser samlet (enklest med ståplass).
 • Amazon: på Amazon.de kan man finne stort sett alt man trenger i Tyskland fra de fleste merker/leverandører, og som student kan man få et års gratis prøvemedlemskap på Amazon Prime. Som Prime-medlem kan man få gratis ekspresslevering av enkelte produkter i tillegg til en del andre fordeler. Ellers kan også eBay.de anbefales til netthandel.
 • Sprachcafé: på campus i Garching arrangeres det hver uke i løpet av semesteret en språkkafé, hvor det settes opp bord med ulike språktilbud som alle ledes av minst en person med språket som morsmål. Dette er en fin anledning til å praktisere tysk (eller andre språk) med andre studenter fra ulike fagretninger. Det tilbys gratis kaffe/te og noe å spise, ofte brezel, og det hele er et veldig hyggelig og uhøytidelig arrangement. Informasjon om tid og sted legges ut fortløpende her.
 • SIM-kort: Det kan være greit å ha et tysk SIM-kort i løpet av året, kanskje særlig for å ha internett på mobilen i hverdagen. Det finnes veldig mange operatører med ulike bindingstider, pakketilbud og priser, avhengig av formål og forbruk. For en grei internettpakke kan f.eks. Blau.de anbefales, de tilbyr et Prepaid SIM (kontantkort) med en 30-dagers internettpakke på 1 GB for 10 €, utover det koster det 9 cent per SMS, MMS og ringeminutt. Bestilling og påfylling kan gjøres både på nett og i dagligvarebutikker.

Se også

Utveksling


Nyttige lenker